Laatste inzichten en innovatieve software vormen de fundering van Leefstijl poli plus

Op het kantoor van Leefstijl poli plus wordt hard gewerkt aan processen en de ondersteunende software. Dit gebeurt aan de hand van een uitgebreide service blueprint die onder de vleugels van Gerard van Glabbeek van Kodiezijn is gemaakt. Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van wetenschappelijk onderzoek van voor het coronatijdperk, dat is uitgevoerd door Tom Oostewechel (Universiteit Twente).

De fundering van Leefstijl poli plus is daarmee gelegd. Een zeer belangrijke stap voorafgaand aan het daadwerkelijke screenings- en adviestraject. Wij (Pieter Zuidema en Mia Nijland) zijn niet alleen heel trots op het resultaat maar hebben ook weer veel geleerd.

Bij de uitwerking van deze service blueprint maken we gebruik van de resultaten van wetenschappelijk promotieonderzoek van dr. Vincent Peters van Tilburg University.

In één van zijn  artikelen (Peters et al. 2020) heeft hij met zijn team de gehele Downsyndroomzorg ontrafeld in componenten en modules. Toen zij deze meer aanbod gedreven componenten en modules geïdentificeerd hadden, zijn ze met ouders samen gaan zitten om te kijken of dit paste in hun belevingswereld. Het antwoord was nee, en daarom hebben ze de modules en componenten hernoemd (zonder aan de inhoud te sleutelen). Dit heeft geleid tot een schematische weergave van alle modules en componenten vanuit zorgverlener perspectief. Met dank aan het Downteam in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.

Bij Leefstijl poli plus worden het komende jaar in samenwerking met dr. Peters vanuit de Universiteit, de bevindingen getoetst aan een grotere doelgroep dan mensen met het syndroom van Down. Eind november 2022 worden de onderzoeksvragen en plannen geformuleerd en vastgesteld.