Bijeenkomst van het team in de Zwanenhof

Gisteren waren we uitgenodigd bij Leefstijl poli plus in de Zwanenhof in Zenderen. Jimmy Musters en ik verzorgen hier de reclame- en communicatie en dit was een mooie gelegenheid om alle andere teamleden te leren kennen. Ook zouden we deze mogelijkheid gebruiken om alle teamleden goed op de foto te zetten. Die foto’s worden binnenkort op de teampagina geplaatst.

Wat allereerst opvalt is de gemoedelijke sfeer die er in de Zwanenhof heerst. Je wordt uiterst vriendelijk ontvangen door een dame bij de receptie die je meteen op je gemak stelt en met je meeloopt waar je moet zijn. In ons geval bleek het te gaan om de Angelus zaal waar de helft van de teamleden al waren aangekomen.

Mia heette ons van harte welkom en ook van Pieter kregen we een ferme handdruk en een verwelkoming in het Fries. Verwacht je niet, zo in het hart van Twente, maar ‘doar is niks mis met’. De catering was goed voor elkaar, en de bijeenkomst ging snel van start.

Na het voorstelrondje vertelden Mia en Pieter om en om wat de stand van zaken is bij Leefstijl poli plus en hoe de cliënten vanaf januari 2023 ontvangen en geholpen gaan worden. In een tweedaagse screening wordt naar het gehele kind/jongere gekeken, zowel fysiek als mentaal als sociaal als ook voor wat betreft zingeving. Er wordt veel gesproken en er wordt alle tijd genomen om de onderste steen boven te krijgen. Hoe beleeft het kind en het gezin het leven en op welke vlakken bestaan er mogelijkheden om de kwaliteit te verbeteren? Van dit alles wordt een persoonlijk dossier opgesteld dat in eigen beheer wordt gehouden. Elk volgend gesprek met een hulpverlener of instantie kan met dat dossier in de hand snel en volledig geïnformeerd worden. Alleen dat aspect geeft ouders en kind al verlichting.

Wat ons als relatieve nieuwkomers in dit veld opviel is dat de methodiek van Leefstijl poli plus sterk leunt op ouderdeskundigheid. Van een top-down aanpak is geen sprake. Dat kan ook niet want een deel van het team bestaat uit ouders met een kind met een intensieve zorgvraag. Die weten heel goed wat voor het kind werkt en wat niet werkt.

Ook het detail dat specialisten en therapeuten tijdens de tweedaagse op bezoek gaan bij het gezin (in de Zwanenhof) in plaats van andersom zegt volgens ons veel over de visie op hulpverlening.

Al met al een hele prettige en nuttige introductie en we zien uit naar het samen opbouwen van deze unieke vorm van dienstverlening voor kinderen en jongeren die onze steun volop verdienen!

Arjan Yspeert

Happy Agency
Hardenberg